NEGA RAZLIČNIH TIPOV KOŽE

13:19

Punce pozdravljene, v današnji objavi,  pišem o tem, kako negovati različne tipe kože.

KOŽA Z RAZŠIRJENIMI PORAMI
Pojavi se v zgodnji mladosti in je posledica čezmernega izločanja žlez lojnic, ki ga povzročajo povečano delovanje spolnih hormonov, prehrana, slaba prebava, v 90% pa gre za dednost. Razširjene pore so zamašene, koža postane nečista ,kadar v porah zastale maščobe oksidirajo. Opazimo črne pikice oz.ogrce. Ogrce je potrebno redno odstranjevati, saj iz vnetih ogrcev nastajajo mozolji.

AKNASTA KOŽA
Vrsta kožnega stanja, pri kateri se pojavijo vnetna mesta v velikosti leče ali lešnika, ki se na vrhu pogosto zagnojijo. So posledica vnetnih sprememb žlez lojnic in njihovih izvodnih kanalov npr. v času mladostništva, lahko je posledica različnih notranjih in zunanjih vzrokov. Pri čiščenju aknaste kože se izogibaj emulzijskim pripravkov, ker puščajo lipofilno plast na koži. Primerne so obrazne maske in luščilni losjoni, vendar brez trdih delcev, ker lahko gredo v pore in poslabšajo vnetno stanje. Primerni so izdelki s sintetičnimi detergenti, ki so jim dodana adstringentna sredstva, sestavine , ki uravnavajo izločanje sebuma in pantenol, ki pomirja in vlaži. Luščilno delovanje ima npr. salicilna kislina. Ekstrat kamilic deluje protivnetno. V izdelkih za nego aknaste kože se uporabljajo protibakterijske učinkovine. Izdelki z napisi oil free  so namenjeni negi take kože. Uporabljajo se tudi mila v trdnem stanju prozorna.

DEHIDRIRANA KOŽA
V zadostni količini voda omogoča normalno delovanje kože in ji daje napet, zdrav videz. Kaže se kot izsušena, raskava, hrapava, razpokana koža, lahko tudi z izpuščaji in rdečico. Posledica centralnega ogrevanja, veter, mraz, sončna svetloba, slabe prehranske navade pa še dodatno prispevajo k nastanku dehidrirane kože. Izdelki ,ki so primerni za čiščenje dehidrirane kože , so tisti, ki po uporabi pustijo na koži tanko oljno plast, ki daje koži prijeten, gladek otip: čistilne kreme, mleko in losjoni tipa emulzije V/O ali A/V. Vlažilne kreme, geli, losjoni z nanosom na dehidrirano kožo ublažijo ali odstranijo znake dehidrirane kože in postane spet gladka in mehka. Uporaba vlažilcev in emoliensov je za vlaženje kože najbolj učinkovita.

OBČUTLJIVA KOŽA
Proizvaja zelo malo maščob, ima tanek roženi sloj, zelo malo zaščitnih pigmentov in je zelo občutljiva za vse zunanje dražljaje in tudi duševne strese. Pomenbna je uporaba negovalnih izdelkov hipoalergenske linije ali izdelkov z oznako sensitive( občutljiva koža). Za te izdelke je značilno, da sobrez barvil, brez dišav, brez konzervansov ali pa jih vsebujejo minimalno, ki so pH nevtralni, hipoalergenski, ki vsebuje blage sestavine in zaščitni faktor proti soncu. Ti izdelki so blagi in kožo sprostijo, okrepijo, navlažijo in jo naredijo bolj voljan in napeto. Izdelke , ki jih uvrščajo med naravno kozmetiko so primerni za občutljivo kožo.

KOŽA Z RAZŠIRJENIMI KAPILARAMI
So značilne za tanko, nežno, prosojno, dobro prekrvavljeno , pa tudi občutljivo ali razdraženo kožo.Zunanjih vplivi in temperaturne spremembe stanje še poslabšajo. Izdelki za nego takšne kože so v osnovi enaki kot za nego občutljive kože. Izogibaj se etanolu in drugim snovem, ki povečujejo prekrvljenost oz. razširitev kapilar in snovem , ki dražijo kožo. Zaželene so kus, ki vsebujejo čreslovine in druge pomenbne adstringentne snovi, flavone in flavonoide. Izdelki ščitijo in krepijo stene kapilar, ščitijo pred draženjem, tonificirajo , odpravljajo rdečino, mehčajo in pimirjajo kožo . Nekaj primerov kus: ekstrat borovnice, vitamin e, svetlinovo olje, limone, kamilice, alge clorophiceo, ginka bilobe...



Pozdravček, Helena

You Might Also Like

0 komentarji

Popular Posts