VSE O KREMAH ZA OBRAZ Z ZAŠČITNIM FAKTORJEM

10:45

Ker je zunaj že kar toplo je uporaba kreme z zaščitnim faktorjem zelo pomembna. Vendar koliko kreme je potrebno nanesti, da dosežemo spf, ki je napisan na embalaži? Po čem se kreme razlikujejo? Vse izveš v nadaljevanju.

Filtre v kremah z UV zaščito delimo na mineralne (anorganske) in kemijske (organske), med mineralne filtre sodita titanov dioksid in cinkov oksid. V evropski zakonodaji je trenutno na seznamu UV filtrov prisoten samo titanov dioksid, najvišja vsebnost v izdelku je omejena na največ 25%.


Med kemijske filtre sodijo Tinosorb S (Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine), Tinosorb M (Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol), Mexoryl SX (Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid), Mexoryl XL (Drometrizole Trisiloxane). Kemijski filtri, ki redko izzovejo fotoalergične senzibilizacije sodijo cinamati in salicilati, najdemo pod imeni: Ethylhexyl Methoxycinnamate, Isoamyl p-Methoxycinnamate, Ethylhexyl Salicylate.

Pogost UVA filter je butil metoksidibenzoilmetan ( Butyl Methoxydibenzoylmethane) oz. Avobenzon. Kemijske filtri benzofenoni so v sončnih kremah med bolj pogostimi. Med sestavinami jo najdeš pod imenom Oxybenzone oz. Benzophenone-3, Benzophenone-4 in Benzophenone-5. Oxybenzone je znan kot potencialni alergen, izdelki, ki vsebujejo več kot 0,5% oksibenzona, morajo imeti na embalaži posebno opozorilo, da izdelek vsebuje oksibenzon (Contains oxybenzone). Kot UV filter se lahko v kozmetičnih izdelkih uporablja do največ 10%.

Koliko kreme z zaščitnim faktorjem je potrebno nanesti, da dosežeš zaščito, katera je napisana na embalaži?

Nanesti je potrebno polovico čajne žličke oz. dva prsta kreme, kajti samo tako boš dosegla zaščitni faktor napisan na embalaži npr. 30,50.. Nanos kreme je potrebno obnavljati na 2-4 ure oz. kot piše na embalaži. Kremo na obraz natapkaj in pusti, da se vpije v kožo.


Ocena sončne kreme Uriage Bariesun Mineral cream SPF50+ 

Gre za sončno kremo z mineralnimi filtri. Krema je prijetna na obrazu, ne maši por, se ne svaljka ko nad kremo naneseš puder oz. bb kremo ampak se lepše nanaša in zabrisuje, je kremne teksture. Ni mi všeč, ker na obrazu pusti bel efekt. Ocenjujem jo z 8 od 10, samo zaradi belega efekta na obrazu, drugače je krema super.

Katero kremo z zaščitnim faktorjem pa ti uporabljaš? Jo naneseš dovolj?

Pozdravček, Helena


You Might Also Like

0 komentarji

Popular Posts